Bio Pšenové vločky Zväčšiť

Bio Pšenové vločky

Naturiq

Novinka

Zloženie: 100% bio pšenové vločky - valcované. Pôvod EU.

Bio kvalita
Prémiová kvalita
Potravina prirodzene bez obsahu lepku
Bez pridaných látok a bez konzervantov
Nie sú instantné, sú to naozajstné čerstvé vločky
Krásna žltkastá farba a výborná oriešková chuť
Vhodné na bezlepkové kaše, cereálne raňajky

Viac detailov

  • 250 g

1,60 €

s DPH

Doprava zdarma pri nákupe nad 50€

Rýchle doručenie

Záruka kvality tovaru

Nákúpte ešte za 50,00 € a dopravu máte zdarma!

Keď ste sa stretli s prosom naposledy, čo vám napadlo ako prvé? Krmivo pre exotické vtáctvo? Áno, proso je hlavná zložka ich jedálnička okrem iného, samozrejme. A čo my, ľudia?

Proso je veľmi dobré, nutrične bohaté a ľahko stráviteľné, preto ho odporúčame konzumovať. Povedzme si o ňom trochu viac. Aké benefity môže mať pre vás?

História

Proso je jedna z najstaršie pestovaných plodín na svete. A je taktiež jedno z prvých používaných obilnín v jedálničku človeka. Pozostatky prosa boli nájdené pri vykopávkach z čias doby kamennej. Proso sa pripravuje viacerými spôsobmi. Záleží podľa kultúry, napríklad aj ako polievka. Starí Slovania ho pripravovali ako kasha (pohánková kaša), tiež sa požívalo na prípravu kvasených nápojov. V Afrike je základom pre veľa druhov chleba alebo ako strava pre deti. Proso sa rozšírilo od Ázie cez Stredný východ až po Západnú Európu. Dá sa len tipovať odkiaľ proso pochádza. Ako krajina pôvodu prosa sa predpokladá Severná Afrika - dnešná Etiópia - kde je proso v jedálničku od prehistorických čias. Toto tipovanie sťažuje hlavne fakt, že prosa sa narátalo okolo 500 rôznych druhov. Proso je zaradené do rodu tráv z čeľade lipnicovité.

Proso - pšeno - jáhle

U nás je známe proso siate (Panicum miliaceum). Po vymlátení klasu dostaneme proso. Po odstránení šupiek dostaneme žlté guľôčky pšeno - jeho slovanskejší názov je jáhle. Tráviaca sústava človeka si rýchlo privykla na konzumáciu prosa alebo pšena. Je nutrične výživné a veľmi dobre stráviteľné a navyše veľmi lahodnej chuti. To, čo je asi najviac dôležité je, že patrí medzi obilniny, ktoré neobsahuje lepok, preto je to veľmi vhodná alternatíva pre ľudi s intoleranciou lepku, napriklad ako náhrada pšenice. Pšeno je bohatý zdroj železa, magnézia  a vitamínov B. Ako potrava má zásaditý charakter.

 

Proso - zdraviu prospešné vlastnosti:

Proso je najmenší alergén z pomedzi všetkých zŕn a je ľahko tráviteľné pre telo. Preto je výhodné pre tých, ktorí majú citlivé trávenie. Neobsahuje lepok preto je vhodnou alternatívou pre pšenicu.
Pšeno pomáha pri detoxikácii organizmu, urýchľuje vyplavovanie toxínov. Zaradením pšena do vášho diétneho programu môže významne urýchliť proces detoxikácie.
Pšeno v porovnaní s inými druhmi obilnín, je bohatým zdrojom magnézia. Magnézium hrá dôležitú úlohu ako súčiniteľ vo viac ako 300 procesoch enzýmov, vrátane tých, ktoré sa podieľajú na regulovaní využívania cukru vašim telom. Vzhľadom k týmto skutočnostiam je pšeno vhodné konzumovať hlavne tím z vás, ktorí chcete redukovať symptómy diabetes 2.typu, alebo ešte nediagnostikovaný diabetici s tzv. prediabetom- trvalo zvýšené hodnoty hladín krvného cukru na hranici diabetes.
Magnézium pomáha regukovať dýchacie ťažkosti ľudí s astmou a tiež zmierňuje záchvaty migrény.  Proso podporuje srdcovú činnosť pomáha znižovať tlak krvi.
Vitamin B3 - niacín, ije dôležitý pri procesoch uvoľňovania energie zo sacharidov, redukuje cholesterol,  taktiež podporuje fungkcie mozgu, dobrý je na psychické stavy úzkosti, podieľa sa na dobrom stave vašej pokožky. Odporúča sa konzumovať potraviny s vysokým obsahom niacínu tiež aj pri chorobách ako artritida a osteoartróza na zmiernenie príznakov a zlepšenie funkcie kĺbov.

 
Ako postupovať pri kúpe pšena:

Ako sa často hovorí, "nesúď knihu podľa obalu", tak pri výbere pšena je to naopak. Najdôležitejším kritériom pri kúpe pšena je jeho vzhľad. Pekné pšeno, ktoré je delikátne a nutrične bohaté bude mať kanárikovo žltú farbu - to je známkou vysokej kvality. Dávajte dôraz na vonkajšie znaky zrna, neporušenosť, farbu, veľkosť. Naša preferencia sú vločky zo pšena. Tie musia mať tiež žltú farbu, v žiadnom prípade nie pieskovo šedú alebo bielu. Musia byť valcované, nikdy nie instantné, tie sú už po procese spracovania, kde im nanútili tvar vločky z práškovej podoby.

 
Ako uskladňovať vaše pšenové vločky:

Nedržte ich dlho v komore alebo na polici. Pretože podliehajú procesom oxidácie oveľa skôr ako iné zrná. Známkou dlhého skladovania je horkosť v chuti. Skladujte na suchom a chladnom mieste v zatvorenej nádobe alebo vo vákuovom balení.

 
Ako pripravovať vaše vločky:

Keď pripravujeme pšenové vločky, tak ich dopredu namočíme probližne na 15 minút. Keď pripravujeme pšeno celé, tak ho namočíme na celú noc - takto stratí aj posledné známky horkosti v chuti. Po namočení zlejeme prebytočnú vodu. Na jeden diel namočeného pšena pridáme 2,5 dielu vody alebo aj vývaru. Dáme variť. Nemiešame. Keď zovrie voda, vypneme plameň a prikryté necháme stáť 25 minút. Takto uvarené celé pšeno je nadýchané a ľahké, podobne ako ryža. Použijeme ho ako prílohu alebo ako súčasť šalátov. Pre kašu pridáme trochu viac vody pred varením a často pomiešame.

Nutričné hodnotyv 100g
Energeticá hodnota1540 kj / 364 kcal
Bielkoviny10,6g
Sacharidy71,4g
Tuk2,9g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,9g
Cukry1,1g
Nutricné informácieVláknina 3,5g

Write a review

Bio Pšenové vločky

Bio Pšenové vločky

Zloženie: 100% bio pšenové vločky - valcované. Pôvod EU.

Bio kvalita
Prémiová kvalita
Potravina prirodzene bez obsahu lepku
Bez pridaných látok a bez konzervantov
Nie sú instantné, sú to naozajstné čerstvé vločky
Krásna žltkastá farba a výborná oriešková chuť
Vhodné na bezlepkové kaše, cereálne raňajky

Súhlasím

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.