Bio Pohánkové vločky Zväčšiť

Bio Pohánkové vločky

Naturiq

Novinka

Zloženie: 100% bio pohánkové vločky. Pôvod EU.

Bio kvalita
Prémiová kvalita
Potravina prirodzene bez obsahu lepku
Bez pridaných látok a bez konzervantov
Ideálne na bezlepkové kaše a cereálne raňajky
Doslova nabité minerálmi a fytochémiou prospešnou pre zdravie -rutín, železo, vápnik, fosfor a draslík

Viac detailov

  • 500g
  • 250 g

3,80 €

s DPH

Doprava zdarma pri nákupe nad 50€

Rýchle doručenie

Záruka kvality tovaru

Nákúpte ešte za 50,00 € a dopravu máte zdarma!

Pohánka, aký krásny názov pre asi najzdravšiu rastlinu, ktorá sa užíva pre svoje semená. Nedá sa zaradiť medzi obilniny ani medzi trávy. Je to samostatná jednotka, ktorá o svoje miesto medzi cereáliami bojuje svojimi benefitmi pre zdravie a určite na celej čiare vyhráva ďaleko pred všetkými. Príbuzná šťaveľu alebo rebarbore. Pohánka sa pestuje pre jej zrnu podobné semená, ale tiež ako zelené hnojivo, či ako medziplodina, takzvaná prekrývacia medzi dvoma úrodami, aby si zem oddýchla a načerpala živiny. Pohánku používame ako prílohu, varíme z nej kašu, pridávame ako krúpy do polievky, do šalátov, pohánkové vločky do jogurtu, alebo do množstva receptov na varenie a pečenie. Pohánkové palacinky z Francúzska. Známe sú výborné ruské bliny - pohánkové kysnuté lievance. v Ázii sú základom veľa jedál rezance z pohánky napríklad známe orieškovo chutiace soba rezance ako základ jedálnička v Japonsku.

Povedzme si o ňom trochu viac. Aké benefity môže mať pre vás?

História

Pohánka ako ju poznáme dnes je už vyšľachtená a zdomácnelá forma divoko rastúcich odrôd z oblasti dnešnej Číny. Začiatky šľachtenia vieme odhadnúť do doby zhruba 6.000 rokov pred n.l.  niekde v južnej Ázii odkiaľ sa postupne presunula do Strednej Ǎzie a Himalájí. Až potom prešla stredným východom až do severnej časti Európy kde sa našli dôkazi jej pestovania už zhruba pred 5.000 rokov pred n.l. na Balkáne pred 4.000 rokmi pred n.l. Pohánka je krátkodobá plodina,ktorá nemá zvláštne nároky na pestovanie okrem dobre zavlaženej pôdy. Kvety pohánky sú výdatne medonosné. Vo veľkej miere úroda pohánky závisí od stavu včelstva v okolitej krajine. Med z kvetov pohánky má tmavu farbu.  Semeno pohánky ma trojuholníkoví tvar.

Pohánka a pohania

Pohánka ako jedlo pohanov. Aj keď pohánku pestovali v Európe už po tisíce rokov. Jej rozmach zabezpečili Tatári - pohanské kmene, ktoré prenikli a následne zmiešali s obyvateľmi Európy. Pohánka si našla miesto v jedálničku vtedajších Európanov. Tráviaca sústava človeka  je prispôsobená na trávenie pohánky. Nezaťažuje trávenie neobsahuje lepok a navyše je veľmi chutná a zdravá. Pohánka je bohatý zdroj pre železo, zinok, selén, vápnik, draslík.

Pohánka - benefity prospešné pre zdravie:

Živiny v pohánke prispievaju ku kontrole krvného cukru. Znižujú hladinu krvného cukru.
Vysoký podiel železa v pohánke zlepšuje kvalitu života pacientom s anémiou.
Každodenné jedenie jedál z pohánky pomáha pri riadení cukrovky 1.typu. Zlepšuje totiž senzitívnosť buniek na inzulín.
Pravidelné užívanie pohánky znižuje riziko srdcovo cievnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.
Obsahuje rutín. Rutín spevňuje cievne kapiláry. Znižuje hladiny zlého cholesterolu. Má antioxidačné vlastnosti a preukázané antikarcinogénne účinky. Obsah rutínu v pohánke závisí od spôsobu pestovania. Tepelným spracovaním pohánky obsah rutínu klesá. Najviac rutínu sa dá získať jedením pohánkových vločiek, alebo len čiastočne varených (sparených) krúpoch. Ešte viac rutínu najdete v kvetoch a listoch pohánky, klíčkoch. Vo varenej pohánke sa však nachádzajú iné veľmi prospešné látky ako napríklad škrob, ktorý znižuje výkyv hladín cukru v krvi a v hrubom čreve hrá dôležitú úlohy ako ochranca pred rakovinou.

Ako pripravovať pohánku:
Pohánku prepláchneme čistou vodou.  Zalejeme vriacou vodou a povaríme 3 minúty. Potom ešte necháme dôjsť cca 35-45minut. Alebo ju len zalejeme vriacou vodou alebo vývarom a necháme cez noc napučať. Na 1 diel pohánky použijeme 1,5 dielu vody.

Nutričné hodnotyv 100g
Energeticá hodnota1423 kj / 340 kcal
Bielkoviny15,3g
Sacharidy66,5g
Tuk2,5g z toho nasýtené mastné kyseliny 0,6g
Cukry1,5g
Nutrične informácieVláknina 4,9g

Write a review

Bio Pohánkové vločky

Bio Pohánkové vločky

Zloženie: 100% bio pohánkové vločky. Pôvod EU.

Bio kvalita
Prémiová kvalita
Potravina prirodzene bez obsahu lepku
Bez pridaných látok a bez konzervantov
Ideálne na bezlepkové kaše a cereálne raňajky
Doslova nabité minerálmi a fytochémiou prospešnou pre zdravie -rutín, železo, vápnik, fosfor a draslík

Súhlasím

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.